HockeyNews
PLUS

Dick Axelsson om utspel, slutspel och gruffandet i SHL

(12230) Dick Axelsson/DIF-Örebro
Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Publicerad: 26 januari 2020

FacebookXWhatsApp

STOCKHOLM. Dick Axelsson drog i gång Djurgården och hela Hovet. Nu börjar hans del av säsongen.

Och då vädjar han till SHL-domarna om förståelse för vad det innebär.

– Jag tycker att de ska fria varenda situation där det blir lite gruff och ta de där spelförstörande grejerna istället. Slå med klubban. Men gruff, det ska vara där, säger Axelsson till HockeyNews.se.

SHL presenteras av:

BAUHAUS bygger svensk ishockey 


När de över 7 000 högljudda åskådarna på Hovet hade gått hem kom en nyduschad Dick Axelsson till den mixade zonen och började snacka.


Han var på glatt humör efter 4–1-segern mot Örebro. Den åttonde raka trepoängaren på hemmaplan och nu är Djurgården femma i SHL.


– Jag såg det. Det var många lag som förlorade idag… Men jag tycker att nu på slutet har vi blivit mycket bättre framför allt. Vi gör nog de saker vi ska och på hemmaplan släpper vi loss lite mer och får det att se kul ut, säger Axelsson, som hade väldigt roligt ute på isen.


På en smart och precis frispelning från kedjekamraten Sebastian Strandberg åkte Dick Axelsson sig fri med Örebromålvakten Dominik Furch, gjorde en vispfint och hängde upp pucken i plockhandskkrysset.


1–0 till Djurgården. Hans 300:e poäng i SHL plus SM-slutspelet. Han har nu gjort 257 poäng (108 mål, 149 assist) på 378 grundseriematcher och ytterligare 44 poäng (18 + 26) på 79 slutspelsmatcher.


300 poäng.



Och med hjälp av Axelsson, som gjorde comeback i Djurgårdströjan i november, är stockholmarna med i toppen igen. Den här säsongen har han gjort 13 poäng (7 mål, 6 assist) på 17 matcher.


– Nu är det slutet på serien och jag tror att folk kanske förstår att ”play-in”, det vill vi inte spela, hehe. Utan vi vill till slutspel. Det vankas och det märks i gruppen.


Axelsson har missat någon match på grund av skada och klev av i den andra CHL-semifinalen mot Mountfield.


– Jag säger alltid det att det är någonstans hela tiden.


Men det är under kontroll?


– Ja, men det är det. Det är knäna och det blir ömt, men det är tuffa matcher där ute och mycket skridskoåkning. Har man inte ont då har man nog inte varit inne och kämpat, tror jag, hehe. Det är ett bra tecken, säger Axelsson.


LÄS MERDick Axelssons artisteri tar Djurgården mot SM-kvartsfinal


– Schemamässigt har det varit bra, vi har ju bara spelat torsdag-lördag. Nästa vecka är det torsdag-lördag igen. Det finns tid att vila.


Djurgårdens huvudtränare Robert Ohlsson har sagt att Dick Axelsson aldrig har haft en försäsong under hela sin karriär.


En överdrift så klart. Men det är också den dominerande bilden av artisten, pucktrollaren och padelälskaren Dick Axelsson.


– Hehe. Jo, det (försäsongen har jag haft. Men jag har inte visat utåt att jag har tränat…


– Men mitt sätt att spela hockey är rätt mycket att glida, komma in i situationerna, dra ner farten, dra upp farten. Jag kanske inte åker lika mycket som alla andra utan försöker positionera mig. När jag är bäst har jag puck och då är det alltid kul.


Det gick väl rätt snabbt när du drog ifrån vid 1–0-målet?


– Har man friläge är det bara att lägga benen på ryggen och åka… Jag brukar säga det att jag är nog inte snabbast när vi kör varv, men jag är ganska lång och rapp.


Lite som när Fredrik ”Linkan” Bremberg showade i SHL?


– Ja, några bra första skär sedan kan man glida…


Djurgården har åtta raka segrar på hemmais (en match i Globen, resten på Hovet).


– Folk ser ut att gilla hockey lite mer. Det ska inte vara så krystat. Man ska ut på isen och göra sitt bästa och roligaste. Det är inte svårare än så egentligen. Det är klart, förlorar man så är det tyngre. Men jag tycker att vi spelar som ett lag, vi har fått tillbaka mycket spelare och det är konkurrens. Vi har många extra forwards OCH backar. Allvaret och roligheten smittar av sig, tror jag.


Det var mycket stök, irritation och hårda tag mellan Djurgården och Örebro. Dick Axelsson njöt. Och han tjafsade med Örebros stjärnforward Mathias Bromé.


Djurgårdens Dick Axelsson har varvat upp och gillar gruffet i SHL. Här snackar han med Stefan Warg. Foto: Bildbyrån.


Men när Axelsson stod i intervju med HockeyNews.se kom Bromé och tog i hand med Axelsson.


Det såg ut som domarna överlät till er spelare att dra en gräns för er grinighet?


– Ja, precis. Det är det jag har eftersträvat i 30 matcher, hehe. Jag tycker liksom att det ska vara känslor efter avblåsning. Det ska vara lite gruff. Det är det folk vill se. Det är det vi vill. Man kommer in i matchen mer. Sport är så. Det ska vara känslor på många sätt, säger Axelsson och pratar på.


– Jag tycker att de ska fria varenda situation där det blir lite gruff och ta de där spelförstörande grejerna istället. Slå med klubban. Men gruff, det ska vara där.


– Jag älskar det där så för mig är det toppen. Men SHL verkar… Man ser på varje avblåsning kommer linjedomarna som två jaguarer och ska avsluta allting. Jag förstår liksom inte varför. Vill folk slåss får de matchstraff och få gå av. Det finns många vuxna där ute som kanske förstår lite.


Dick Axelsson har dragit på sig tvåminutersutvisningar när han startat snack med domarna i SHL, utan att han för den skull har använt sig av hårda ord. Domarna verkar ha tröttnat på att han surrar över huvud taget.


– Exakt. Jag fick en borta i Rögle för att jag sa att det var ”uppenbart”. Jag tycker det är helt fel hur man kan bli så kränkt eller ta åt sig så mycket. Som exempelvis ”Lilliz” när han sa ”Du suger”. Jag tycker det är så fjantigt, säger Axelsson och syftar på Färjestads poängkung Marcus Nilsson som fick två matchers avstängning för att ha riktat de där orden mot domare i SHL.


– Ja. Jag fick en (avstängning) borta i Mora förra året för att jag sa att han var värdelös. Och 18 000 i böter och två matcher. Det är så jävla… töntigt tycker jag. Jag skulle kunna säga mer väl valda ord, men, haha.


Vad drar du för slutsatser av det? Kan du knipa igen?


– Det är klart att det brinner till, men det gäller att domarna har spelförståelse också. Vissa matcher, när man åker och jobbar i 17 minuter och har allting emot sig, om man inte får öppna munnen då känns det, ja. Det känns fel. Medan det är 45 slashingar. Jag tycker de fokuserar på fel saker.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!